Ιατρική του μέλλοντος

Τι είναι η IV θεραπεία & πως μπορεί να μας βοηθήσει;

Γράφει: Ελεάνα Παπαχαραλάμπους
29/8/2018

Η ενδοφλέβια (IV) έγχυση βιταμινών, μετάλλων, αμινοξέων, χηλικών παραγόντων και αντιοξειδωτικών είναι ένας γρήγορος, αποτελεσματικός, ασφαλής και ισχυρός τρόπος χορήγησης ζωτικών θρεπτικών συστατικών στο σώμα.

Η IV θεραπεία βοηθά στη βελτίωση της κυτταρικής ομοιόστασης, στην ισορροπία των θρεπτικών ουσιών μέσα σε ένα συγκεκριμένο περιβάλλον κυττάρων, προσφέροντας απαράμιλλη ισχύ και γρήγορα αποτελέσματα

Που μπορούν να βοηθήσει η θεραπεία IV;

Α. Αντιοξείδωση – αντιγήρανση

Η παράγωγη ενέργειας στα κύτταρα βασίζεται στην μεταφορά ηλεκτρόνιων μέσα σε μικροσκοπικά οργανίδια, τα μιτοχόνδρια. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας πολλά ηλεκτρόνια “δραπετεύουν” με αποτέλεσμα να σχηματίζουν τις ελεύθερες ρίζες. Αυτά τα σωματίδια μπορούν να προσκρούσουν σε πρωτεΐνες (ορμόνες, ενζυμα κτλ), λιπίδια (Ω3, Ω6, κυτταρική μεμβράνη) και στο DNA προκαλώντας ανεπανόρθωτη ζημιά. Αυτή η ζημιά μεταφράζεται σαν μείωση του κολλαγόνου και της ποιότητας του δέρματος, μειωμένη παράγωγη ενεργείας, μείωση παράγωγης ορμονών, μείωση της ζωής των κύτταρων, πιο αδύναμο ανοσοποιητικό και γενικά μειωμένη ποιότητα ζωής.  Αυτή η ζημιά καθορίζεται από περιβαλλοντικούς παράγοντες, από τον τρόπο ζωή μας, από την κληρονομικότητα αλλά και τη διατροφή μας.

Η αντιοξείδωση και κατ’ επέκταση η σωστή λειτουργιά των κυττάρων των ζωτικών οργάνων μας, είναι από τις πιο σημαντικές λειτουργίες που γίνονται στον οργανισμό μας.  Αυτή γίνεται είτε με αντιοξειδωτικές ουσίες που παράγονται στον οργανισμό μας (πχ γλουταθιόνη) είτε με βιταμίνες που παίρνουμε από τη διατροφή μας (βιταμίνη C, βιταμίνη Ε κτλ).

 

Β. Υπερκόπωση (γενική κόπωση, burn-out syndrome,  κόπωση, σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, Lyme disease)

Το παρατεταμένο αίσθημα της κόπωσης είναι από τα πλέον συχνά φαινόμενα στο σύγχρονο κόσμο. Πλέον η επιστημονική κοινότητα έχει αναγνωρίσει το αίσθημα την χρόνιας κόπωσης ως μια μεταβολική ασθένεια. Η κόπωση μπορεί να προέρχεται από διάφορες αιτίες και να ταλαιπωρεί έναν άνθρωπο σε διάφορα επίπεδα. Για παράδειγμα, η κακή λειτουργιά των εντέρων, μπορεί να επιφέρει έκκριση της ορμόνης κορτιζόλης από τα επινεφρίδια. Η κορτιζόλη, μια αντιφλεγμονώδη ορμόνη που προκαλεί καταβολισμό, φουσκώματα στα έντερα, μείωση του μυϊκού ιστού, αύξηση λίπους στην κοιλιακή χωρά, χαμηλή απορρόφηση των βιταμινών και γενικά το αίσθημα της κόπωσης. Περεταίρω η κόπωση μπορεί να οφείλετε σε ανισορροπίες ορμονών, σε αργή μυϊκή αποκατάσταση, σε υπέρ-προπόνηση, σε καθαρή έλλειψης βιταμινών ή ακόμα λόγο λήψης κάποιων συγκεκριμένων φαρμάκων (π.χ. οι στατίνες μπορεί να προκαλέσουν κακή απορρόφηση του μαγνησίου και μειωμένη παράγωγη συνενζύμου Q10. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να προκαλούνται κράμπες και να επικρατεί το αίσθημα της παρατεταμένης κόπωσης).

Γ. Μεγιστοποίηση της απόδοσης / αποκατάσταση

Ο κάθε αθλητής, σε κάθε άθλημα, σε κάθε στιγμή του μεσόκυκλου ή μικρόκυκλου έχει ανάγκη την σωστή επιστημονική υποστήριξη, με απώτερο στόχο την αποφυγή υπερπροπόνησης, μυϊκών τραυματισμών και γενικά την ευεξία. Ο στόχος είναι να επιτύχουμε ο αθλητής να είναι καθημερινά στα όρια των δυνατοτήτων του, δια τον λόγο ότι εκεί πετυχαίνονται οι προπονητικές προσαρμογές. Κάτι που μπορεί να γίνει μόνο με εβδομαδιαία παρακολούθηση των καρδιακών παλμών, ορμονών, ενζύμων και προπονητικής επιβάρυνσης.

 Δ. Μεταβολικό μοντάρισμα

Πολλές φόρες νοιώθουμε ότι ο οργανισμός μας έχει μπλοκάρει. Παρατηρούμε κατακράτηση υγρών, φουσκώματα στα έντερα, και όσο και να προσπαθούμε, να μην μπορούμε να χάσουμε τα περιττά κιλά και γενικά να έχουμε μια αίσθηση ότι κάτι πρέπει να γίνει άμεσα για να “ξυπνήσουμε ” το μεταβολισμό μας. Αυτό συνήθως μεταφράζεται στον οργανισμό μας σε μείωση ή αύξηση ορμονών όπως αύξηση κορτιζόλης, οιστρογόνων και ινσουλίνης και μείωση της τεστοστερόνης (στους άντρες).

Περισσότερες πληροφορίες για την  IV θεραπεία μπορείτε να βρείτε εδώ!ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ