Ιατρική του μέλλοντος

Τι είναι η εργοσπιρομετρία, σε ποιους απευθύνεται & πως μπορεί να μας βοηθήσει;

Γράφει: Ελεάνα Παπαχαραλάμπους
4/9/2018

Η εργοσπιρομετρία είναι μία πολύ χρήσιμη και απλή διαδικαστικά εξέταση. Η δοκιμασία διενεργείται σε εργομετρικό ποδήλατο, είτε σε κυλιόμενο τάπητα. Με αυτήν παίρνουμε πληροφορίες για τη λειτουργία της καρδιάς, των πνευμόνων, αλλά  και για το σύνολο του οργανισμού, τόσο κατά την ηρεμία αλλά κυρίως κατά την άσκηση.

Πότε χρειάζεται κάποιες να προβεί σε εργοσπιρομέτρηση;

Εργομετρικός έλεγχος τραυματιών προς επανένταξη στην ομάδα

Εργομετρικός έλεγχος παικτών που έχουν τραυματιστεί με στόχο τη διατήρηση της φυσικής τους κατάστασης (όσο είναι τραυματισμένοι) και στη συνέχεια, την άμεση και ασφαλή επανένταξή τους στην προπόνηση, πάντοτε σε συνεργασία με το ιατρικό team της ομάδας με τους εξής στόχους:

  1. Διατήρηση της φυσικής κατάστασης με ειδικά προγράμματα προπόνησης στους τραυματίες (ανάλογα με τον τραυματισμό και σε στενή συνεργασία με το Ιατρικό team της ομάδας).
  2. Μετρήσεις και αξιολόγηση της διαφοροποίησης της φυσικής κατάστασης μετά από βραχυχρόνια ή μεσο- και μακρο-χρόνια αποχή από την προπόνηση λόγω τραυματισμού.
  3. Συνεργασία με το Ιατρικό team και το γυμναστή για τις παραμέτρους της φυσικής κατάστασης που θα πρέπει να βελτιωθούν (ατομικά) κατά τη διαδικασία επανένταξης του παίκτη μετά από τραυματισμό. Αυτό γίνεται αφού ο παίκτης έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία φυσικοθεραπείας και πάντα σε συνεννόηση με το Ιατρικό team, ώστε να προστατευθεί ο παίκτης και να αποφευχθεί υποτροπή.

 

Αξιολόγηση παικτών υπό μεταγραφή

Μέτρηση, αξιολόγηση όλων των παραμέτρων της φυσικής κατάστασης του υπό μεταγραφή παίκτη (αντοχή, δύναμη, ταχύτητα, εκρηκτικότητα, σωματική σύσταση) και σύνταξη εμπεριστατωμένου εγγράφου γνωμοδότησης με στόχο τη διασφάλιση των συμφερόντων της ομάδας. Στο έγγραφο αυτό θα αξιολογείται:

  1. Η παρούσα φυσική κατάσταση του παίκτη (αξιολόγηση-βαθμολόγηση)
  2. Οι προοπτικές βελτίωσης των παραμέτρων της φυσικής κατάστασης (δύναμης, ταχύτητας, καρδιοαναπνευστικής αντοχής) για τον συγκεκριμένο παίκτη

Στη συνέχεια θα γίνεται σύνταξη ειδικού εξατομικευμένου προπονητικού προγράμματος (σε συνεργασία με τον προπονητή και το γυμναστή) για τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης του παίκτη και την ομαλή ένταξή του στην ομάδα

 

Αξιολόγηση αθλητικού ταλέντου

Μέτρηση, αξιολόγηση των βασικών παραμέτρων της φυσικής κατάστασης του νεαρού αθλητή (σωματική σύσταση, αντοχή, δύναμη, ταχύτητα, εκρηκτικότητα) και σύνταξη εμπεριστατωμένης έκθεσης με τις δυνατότητες και τις αδυναμίες του, καθώς και τις προοπτικές βελτίωσης. Επίσης, θα γίνεται αξιολόγηση της βιολογικής ηλικίας και θα εκτιμάται το τελικό ύψος του παιδιού (για παιδιά ηλικίας 10-16 ετών) από ειδικό ιατρό (αναπτυξιολόγο).

 

Περισσότερες πληροφρίες για την εργοσπιρομετρία

Orthobiotiki.gr

Τηλέφωνο: 210-3230000

Email: info@orthobiotiki.comΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ