Ιατρική του μέλλοντος

Πάνω από το 50% των γυναικών έχει εξογκώματα στον μαστό – Τι μπορούμε να κάνουμε γι’ αυτό;

Γράφει: Ελεάνα Παπαχαραλάμπους
5/9/2018

Εάν έχετε αισθανθεί ποτέ σβώλους ή εξογκώματα  στα στήθη σας, μην πανικοβληθείτε - ίσως να έχετε μόνο ινοκυστικά στήθη.

Η ινοκυστική νόσος του μαστού, δεν είναι ασθένεια αλλά μια κατάσταση που συνήθως επηρεάζει τις γυναίκες μεταξύ 25 και 50 ετών. Μπορεί να συμβαδίζει με την ανακάλυψη ενός ή περισσοτέρων οζιδίων και στα δύο στήθη.

Εάν έχετε παρατηρήσει ποτέ μικρά εξογκώματα  στα στήθη σας και αυτό σας προκαλεί ανησυχία, δεν είστε μόνες. Λίγο πάνω από το ήμισυ των γυναικών ανακαλύπτουν στο στήθους τους μικρές ευκίνητες μάζες, οι οποίες μάλιστα κατά τη διάρκεια του εμμηνορρυσιακού κύκλου αλλάζουν σε μέγεθος και γίνονται επώδυνες λίγο πριν από την περίοδο.

Ο πόνος και μικρές μάζες στο στήθος προκαλούνται συχνά από ορμονική ανισορροπία.

Τα καλά νέα? Είναι θεραπεύσιμο. Η κινεζική ιατρική έχει θεραπεύσει τα άμορφα στήθη για εκατοντάδες χρόνια με μεγάλη επιτυχία. Τα ακόμα καλύτερα νέα; Μερικές ρυθμίσεις του τρόπου ζωής και της διατροφής μπορούν να σας βοηθήσουν στην αντιμετώπιση τους.

Πως μπορείτε να επιτύχετε κάτι τέτοιο;

1) Περιορίστε την έκθεση σε εξωτερικά οιστρογόνα

Μια ισορροπημένη διατροφή μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση των επιπέδων των οιστρογόνων. Στόχος είναι μια διατροφή  η οποία είναι φυσικά χαμηλή σε trans-λιπαρά, υψηλή σε φυτικές ίνες, και αποτελείται κυρίως από λαχανικά. Το υπερβολικό σωματικό λίπος μπορεί να αυξήσει την ποσότητα οιστρογόνου στο σύστημά σας. Προσπαθήστε να ενσωματώσετε τακτική μέτρια άσκηση για να βοηθήσετε στη ρύθμιση των επιπέδων των οιστρογόνων.Αποφύγετε το ορμονικά επεξεργασμένο κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Τρώτε όσο το δυνατόν περισσότερα βιολογικά προϊόντα.

2) Υποστηρίξτε το ήπαρ σας

Μία από τις πολλές δουλειές του ήπατος είναι να διασπάσει τα οιστρογόνα. Είναι πολύ πιο δύσκολο να κάνει κάτι τέτοιο εάν αποτοξινώνει όλες τις άλλες ουσίες που αναμένεται να αντιμετωπίσει σε καθημερινή βάση λόγω της διατροφής μας.

3) Έχει παρατηρηθεί ότι η χορήγηση βιταμίνης Ε, βιταμίνης Β6 και οι επαλείψεις των μαστών με φυτικά εκχυλίσματα, βοηθούν. Πριν αποφασίσετε να τα χρησιμοποιήσετε, συμβουλευτείτε το γιατρό σαςΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ