Ιατρική του μέλλοντος

Οι 5 ιατρικές εξετάσεις που πρέπει να κάνει κάθε γυναίκα μέχρι τα 30

Γράφει: Ελεάνα Παπαχαραλάμπους
1/8/2018

Η σωστή διατροφή, η τακτική άσκηση και η αποφυγή καταχρήσεων είναι μερικοί από τους τρόπους που θα μας βοηθήσουν να έχουμε μια καλή κατάσταση υγείας. Οι προληπτικές ιατρικές εξετάσεις, όμως, είναι εξίσου σημαντικές και πρέπει να πραγματοποιούνται πιστά και με πρόγραμμα. Δείτε πιο κάτω ποιες πρέπει να κάνουμε μέχρι τα 30 μας!

Δερματολογική εξέταση

Η επίσκεψη στο Δερματολογικό ιατρείο μπορεί να έχει σκοπό τη σωστή διάγνωση και θεραπεία κάποιας πάθησης του δέρματος, των νυχιών ή των τριχών ή μπορεί να έχει προληπτικό ή συμβουλευτικό χαρακτήρα. Κατά τον προληπτικό έλεγχο του δέρματος εξετάζεται λεπτομερώς όλη η επιφάνεια του δέρματος από το τριχωτό της κεφαλής μέχρι τα πέλματα. Όπου κρίνεται απαραίτητο χρησιμοποιείται το δερματοσκόπιο.  Επισημαίνονται όλες οι βλάβες του δέρματος, καλοήθεις και ενδεχομένως κακοήθεις, και δρομολογείται η αντιμετώπισή τους.

Γυναικολογική εξέταση & Τεστ ΠΑΠ

Η κάθε (φαινομενικά) υγιής γυναίκα θα πρέπει να επισκέπτεται το γυναικολόγο της τουλάχιστον μια (1) φορά το χρόνο για τη συνήθη γυναικολογικής εξέταση, test - PAP αλλά και το ετήσιο γυναικολογικό check-up.

Το Τest Παπανικολάου αποτελεί την πλέον συνηθισμένη μέθοδο διάγνωσης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, ακόμη και στα πιο πρώιμα στάδια του.  Από τη στιγμή έναρξης της σεξουαλικής δραστηριότητας, η εξέταση αυτή θα πρέπει να αποτελεί μέρος του ετήσιου γυναικολογικού  check up.

Θυρεοειδής

Οι εξετάσεις αίματος για τον έλεγχο των ορμονών του θυρεοειδούς (Τ3, Τ4, TSH, αντιθυρεοειδικά αντισώματα) βοηθούν τον ενδοκρινολόγο να διαπιστώσει εάν υπάρχουν προβλήματα στη λειτουργία του αδένα (υποθυρεοειδισμός, υπερθυρεοειδισμός). Αν οι τιμές είναι φυσιολογικές, δεν χρειάζεται να επαναλάβετε τις εξετάσεις αυτές ξανά πριν τα 30 σας.

Το υπερηχογράφημα βοηθά στον ανατομικό έλεγχο του αδένα και συμπληρώνει τον αιματολογικό έλεγχο.

Καρδιολογικές

Έναν υπέρηχο καρδιάς και μια δοκιμασία κοπώσεως.

Με τη δοκιμασία κοπώσεως φαίνεται αν πρόκειται να προκύψει κάποια καρδιολογική νόσος στο μέλλον. Αν τα αποτελέσματα των παραπάνω εξετάσεων (υπέρηχος καρδιάς και δοκιμασία κοπώσεως) είναι αρνητικά, αλλά οι παράγοντες κινδύνου δεν τροποποιούνται και συνεχίζουν να υφίστανται, οι εξετάσεις αυτές πρέπει να επαναλαμβάνονται ανά τριετία και μετά την ηλικία των 40 ετών ανά έτος.

Οδοντιατρικό  Check-Up

​Μέρος της περιοδικής φροντίδα των δοντιών, εκτός από τον ετήσιο καθαρισμό  των δοντιών από τον οδοντίατρό, είναι μια πλήρη οδοντιατρική εξέταση ( check-up ).

Είναι σημαντικό να ελέγχονται τακτικά από τον οδοντίατρό σας εκτός από τα δόντια ολόκληρη η στοματική κοιλότητα καθώς και οι παρακείμενοι ιστοί. (τουλάχιστον κάθε χρόνο )ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ