Dr. M

Οι 3 εξετάσεις που δεν πρέπει να παραλήψεις αν επιθυμείς μακροβιότητα & πρόληψη ασθενειών

Γράφει: Δρ. Μιχάλης Παπαχαραλάμπους
23/3/2018

Μπορούμε  να μείνουμε νέοι  για περισσότερα χρόνια, μπορούμε να προλάβουμε ασθένειες πριν εμφανιστούν ή εξελιχθούν; Έχοντας σύμμαχο την επιστήμη και τον ίδιο μας τον εαυτό, γιατί είναι θέμα απόφασης, διάθεσης και… οράματος. Αυτές οι 3 εξετάσεις θα μας βοηθήσουν να δράσουμε προληπτικά στην γήρανση και την πρόληψη των ασθενειών.

Oligoscan

ΕΧΕΤΕ ΜΕΤΡΗΣΕΙ ΤΑ ΙΧΝΟΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΒΑΡΕΑ ΜΕΤΑΛΛΑ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΣΑΣ; 

Μαζί με τις διατροφικές μας συνήθειες, οι οποίες έχουν αλλάξει σε πολύ μεγάλο βαθμό, έχει αλλάξει και η ποιότητα του φαγητού που καταναλώνουμε. Δηλαδή, δεν εμπεριέχονται τα απαραίτητα ιχνοστοιχεία, ένζυμα και βιταμίνες και παράλληλα ατμόσφαιρα έχουν επιβαρυνθεί με τοξικές ουσίες και βαρέα μέταλλα, από τους ψεκασμούς, με απαγορευμένες πλέον ουσίες

Η εκτίμηση της βιοδιαθεσιμότητας των απαραίτητων μετάλλων, ιχνοστοιχείων και βαρέων μετάλλων είναι απαραίτητη στο πλαίσιο του προληπτικού ελέγχου εφόσον είναι γνωστό πλέον ότι τα ιχνοστοιχεία συμμετέχουν σχεδόν σε όλους τους βιολογικούς μηχανισμούς για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού και η έκθεση του ανθρώπου στα τοξικά μέταλλα όπως ο υδράργυρος, το αλουμίνιο, το κάδμιο και το εξασθενές χρώμιο, συμβάλλουν στην εκδήλωση σοβαρών ασθενειών. 

Το Oligoscan, είναι μια επαναστατική μέθοδος ψηφιακής φασματομετρίας που εκτιμάει άμεσα και αναίμακτα, την βιοδιαθεσιμότητα όλων των σημαντικών για την υγεία μετάλλων, ιχνοστοιχείων και βαρέων μετάλλων, μόλις σε 7 λεπτά.

Ages

Οι υδατάνθρακες (σάκχαρα) παρέχουν την αναγκαία ενέργεια για τα κύτταρα. Ο οργανισμός διασπά τους υδατάνθρακες σε γλυκόζη, που είναι το απαραίτητο καύσιμο για όλες τις λειτουργίες του σώματος. Όταν ελέγχονται επαρκώς, οι πρωτεΐνες και τα σάκχαρα μπορούν να αλληλοεπιδρούν χωρίς να προκαλούν βλάβες στο σώμα. Στις περιπτώσεις που το σάκχαρο στο αίμα είναι υψηλό λαμβάνει χώρα μια βιοχημική αντίδραση, μη ενζυματική που λέγεται γλυκοζυλίωση

Ένας άλλος μηχανισμός με τον οποίο σχηματίζονται τα AGEs είναι τo οξειδωτικό στρες ( η ύπαρξη πολλών ελεύθερων ριζών οξυγόνου) που αλληλοεπιδρά με τις πρωτεΐνες, τα λιπίδια ακόμα και το DNA σχηματίζοντας τα προϊόντα αυτά.  

Πολλές έρευνες τα τελευταία χρόνια εμπλέκουν τα AGEs στις περισσότερες από τις ασθένειες που συνδέονται με τη γήρανση, όπως:  

• Καρδιαγγειακά νοσήματα 

• Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου ΙΙ 

• Νόσος Alzheimer και Parkinson 

• Καρκίνος 

• Νεφροπάθεια 

• Αρτηριακή υπέρταση 

• Διαταραχές της όρασης 

• Διαταραχές του δέρματος (ηλιακές κηλίδες) 

Η συσκευή AGE-reader παρέχει μια άμεση πρόβλεψη του κινδύνου για σοβαρές χρόνιες ασθένειες, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και η νεφρική ανεπάρκεια. Το AGE-reader μέσω τεχνικών φθορισμού αποδίδει άμεσα και μη επεμβατικά την εκτίμηση του καρδιαγγειακού κινδύνου μετρώντας τα επίπεδα των τελικών προϊόντων προηγμένης γλυκoζυλίωσης (AGEs) στους ιστούς. 

Μέτρηση οξειδωτικού Stress

Η γήρανση είναι ένα σύνολο βλαβερών μεταβολών που λαμβάνουν χώρα καθώς μεγαλώνουμε. Η διαδικασία αυτή ξεκινά από την ενηλικίωση, επιταχύνεται στη μέση ηλικία με ένα γιγαντιαίο άλμα μετά την ηλικία των πενήντα.

Πολλοί επιφανείς ερευνητές αντιμετωπίζουν σήμερα το φαινόμενο της γήρανσης σαν μια νόσο και όχι ως αναπόφευκτη συνέπεια του χρόνου που οδηγεί στη φυσική φθορά. Έχουμε μάθει να θεωρούμε έναν ιό ή ένα βακτήριο ως παθογόνο, που επιτίθεται και βλάπτει την υγεία μας. Όμως το μεγαλύτερο απ’ όλα τα παθογόνα είναι ο χρόνος!

Επομένως, όπως όλες οι διαδικασίες εξέλιξης των νόσων, έτσι και η γήρανση μπορεί να επιβραδυνθεί ή ακόμη και να αναστραφεί σε πολλές περιπτώσεις, διατηρώντας και ανακτώντας πάλι τη νεότητα και το σφρίγος μας. Εδώ θα ανακαλύψετε όλες τις επιστημονικά αξιόπιστες διατροφικές ουσίες και τις κατάλληλες δόσεις τους, με τις οποίες ο καθένας από εμάς θα μπορεί να παρέμβει σε αυτή την προοδευτική υποβάθμιση και φθορά του οργανισμού σε κάθε ηλικία. Μην ξεχνάτε ότι ποτέ δεν είναι πολύ νωρίς ή πολύ αργά για να προσπαθήσει κανείς να διακόψει αυτή τη διαδικασία.  

Είναι στο χέρι μας, λοιπόν, να δώσουμε στα κύτταρά μας τα αντιοξειδωτικά όπλα που χρειάζονται για να έχουν τη δύναμη να αντισταθούν στις επιθέσεις του χρόνου και των ελεύθερων ριζών που αποτελούν την πρωταρχική αιτία της γήρανσης και των νόσων που σχετίζονται με αυτήν. 

Δρ. Μιχάλης Παπαχαραλάμπους

Ειδικός Παθολόγος, Επιστημονικός Διευθυντής,

Ορθοβιοτική Ιατρική – Πρότυπο Πολυιατρείο Πρόληψης & Αναγγενητικής ΙατρικήςΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ